tiistai 11. elokuuta 2015

Muutama sananen maalailusta

Palasin vuodenvaihteessa takaisin vanhan figuharrastuksen pariin noin kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Nuorempana harrastuksen pääpaino oli pääasiassa pelaamisessa, ja maalaaminen usein oli se pakollinen paha jotta figut saadaan pelikentälle. Näin myöhemmällä iällä maalauksen jälki on alkanut kiinnostaa enemmän. Vanhojen figujen myynnistä ei juuri rahaa saa, joten tarkoituksena on tehdä figuista sellaisia että kehtaa katsoa vielä kymmenen vuoden päästä.

Maalaamisen opettelun aloitin siis lähes tyhjästä, ja alkuvaiheessa erilaisia maalausoppaita tuli tutkittua enemmänkin. Kärsivällisyys auttaa monessa asiassa, ja muutenkin asioiden miettiminen on helpottanut lukemisen siirtämistä käytäntöön. Uudet tekniikat tuntuvat vaikeilta ensimmäisellä kerralla kokeiltuna mutta jälkikäteen katsottuna lopputulos on ollut parempi kuin olisi uskonut. Kokeilemalla oppii uutta ja onnistumiset ruokkivat uusia kokeiluja.

Figujen maalaamisessa väriteeman suunnittelu on yleensä se tärkein juttu. Omalla kohdalla suunnitelma on usein vain suuntaa antava, ja suunnitelmat muuttuvat matkan varrella sitä mukaan kun kokonaisilme alkaa hahmottumaan. Yksityiskohdat aika usein jäävät täysin improvisaation varaan. Väriteeman suunnittelu ei aina tarkoita sitä että värimaailma toimii. Usein kuitenkaan ongelma ei ole itse väriteemassa vaan värien sävyissä. Tällöin ongelman saattaa ratkaista värin murtaminen jollain toisella värillä. Varsinkin luonnollista väriteemaa haettaessa kirkkaisiin väreihin kannattaa usein sekoittaa esimerkiksi aavistus ruskeaa, sillä kirkkaita värejä esiintyy harvoin puhtaina.

Tilanne puumiehen tapauksessa olisi ollut täysin erilainen, jos maalauksessa olisi käytetty vain valmiina purkeista löytyviä maaleja. Punaisen sävyjä omasta valikoimastani löytyy vain kirkkaan punainen, ja aluksi partaletti sekä lannevaate oli tarkoitus tehdä tällä värillä. Ensimmäisen kerroksen jälkeen kävi aika selväksi että väri olisi ollut liian räikeä ja vaaleanruskeaa sekoittaen mursin värin luonnollisemmaksi. Sama meinasi käydä lannevaatteessa käytetyn vihreän kanssa. Kuvankäsittelyllä toteutettu esimerkki näyttää, mikä tilanne olisi voinut olla jos olisin jatkanut alkuperäisillä värikokeiluilla. Liian kirkkaat värit eivät tässä tapauksessa täysin istu kokonaisuuteen, ainakaan omasta mielestäni. Yleisilmeeseen nämä yksityiskohdat kuitenkin vaikuttavat huomattavasti.


Aina väriä ei tarvitse lähteä murtamaan radikaalisti, vaan joskus hommaan auttaa pieni sävyn korjaus. Itse olen huomannut GW:n uusien inkkien olevan täydellisiä tähän hommaan. Kevyesti siveltynä inkit auttavat muuttamaan alla olevan värin sävyä ilman että koko pintaa tarvitsee lähteä maalaamaan uudelleen. Bonuksena inkit vielä korostavat varjostuksia ja häivyttävän eri maalikerrosten (ja kuivaharjauksen) rajoja. Toimii siis usein pieneen korjailuun ja parhaimmillaan viimeisenä pelastuksena. Esimerkkinä inkeillä sävyttämisen eroista toimii hyvin pari viikkoa sitten tekemäni dryadit. Pohjaväreinä kaikilla dryadeilla toimivat samat kolme ruskean sävyä ja tässä vaiheessa kaikki näyttivät suurin piirtein samalta. Neljää eri inkkiä käyttämällä ja sekoittelemalla sävyerot eri figujen välillä ovat huomattavat.


Jotain hyötyä varmasti on tuonut työskentely valon kanssa. Useammalla värejä ja näkemistä käsittelevillä luennolla on varmasti tarttunut alitajuntaan ajatuksia jotka ovat helpottaneet omalta osaltaan näitä maalauskokeiluita. Aika paljon kuitenkin asiaa auttaa se että välillä pysähtyy miettimään ja uskaltaa lähteä korjaamaan jo maalattua kohtaa. Inspiraatiota etsiessä tulee paljon katsottua muiden maalaamia figuja varsinkin värimaailman suhteen. Niiden pohjalta on helpompaa miettiä mitä haluaa omaan figuunsa ja mitä haluaa lähteä muuttamaan.

(Kirjoittanut MAnkka)


8 kommenttia:

  1. Upeaa maalausjälkeä! Ei muuta kuin lisää tuottamaan

    VastaaPoista
  2. Mukavaa nähdä nuo väreissä! Todella hienoja, tykkään Dryadeista erityisesti. Ensi kerralla hitusen isompia kuvia kenties.

    VastaaPoista
  3. Itse kirjoituksesta. Muistan viime pelissämme kun kerroit tuosta värien murtamisesta, todella hyvä vinkki joka ei ihan heti tulisi mieleen. Ruskean sekoittaminen punaiseen olisi voinut toimia omissanikin ukoissa, mutta nyt mulla on kasa pinkkejä ukkoja.

    VastaaPoista
  4. Diggaan kanssa Dryadeista, yhtenäinen joukko, vaikka ovatkin hieman eri sävyisiä kaikki. Muokkasin kuvia hieman isommaksi. Jos haluaa nähdä alkuperäisen kokoisena, niin hiiren oikeella kuvan pälle ja avaa uudessa välilehdessä.

    VastaaPoista
  5. Ja nätit basetkin! Mitä toi vihree on? Näyttää vähn eri tekstuurilta kuin muut lehvästöt.
    Puumies on kyl figuna tosi ristiriitainen mulle. Nätti figu, mutta ei kauheen nätti puumies.
    Mulla tää bloggeri haluu nyt heittää editmodeen, kun klikkaan kuvii. Ennen ei näin käynyt.

    VastaaPoista
  6. Jotekin ei vissiin tykkää tää bloggeri ku copy-pastesin suoraan wordistä kuvineen päivineen. Täytyy varmaan laittaa manuaalisesti enskerral.

    VastaaPoista
  7. Joo blogger on hieman haastava noiden kuvien kanssa, itselläni oli muutan kuvan kanssa ongelmia.

    VastaaPoista
  8. Simo: Vihreä baseissa on "Spring undergrowth foliage" nimistä höttöä Gale force nine nimiseltä valmistajalta. Pieni purkki, mutta erittäin riittoisaa tavaraa. Noilta löytyy myös muita vastaavia tuotteita ja noita saa tilattua Fantasiapeleihin.

    Kannattaa joskus kokeilla märkäpalettia jos maaleja alkaa sekottelemaan enemmän. Maali pysyy hyvänä varmaan yli tunnin, joten maalauksen voi vaikka välillä keskeyttää. Meillä huoneilma on sen verran kuivaa että mä nykyään maalaan lähes kaiken märkäpaletilla.

    Mun drop boxista löytyy vähän paremmat kuvat, linkit alla.
    Dryads: https://www.dropbox.com/s/egb7q5meyillyft/Dryads.jpg?dl=0
    Treeman: https://www.dropbox.com/s/o8gctltu4b5icup/Treeman_ancient_complete.jpg?dl=0

    VastaaPoista